Cara Nak Buat Kelongsong Kuih Abuk Abuk
Selepas terliur tgk kat Yat Maria abuk-abuknya post lepasakk pun tak nak ketinggalan buat abuk-abuktambah peberet akk nisepanjang Ramadhan dah 3 kuih dari sago mata ikan yang dibuatsemuanya akk makan sendiri dan pas2 kat orang kelilinganak2 yang ada kat umah tak pandai makan dan tak nak langsung mencubakalau yg suka tak de kat rumah pulakhai lain anak lain. Cuci sagu di bawah air yang mengalir dalam penapis dan toskan hingga kering.
Abuk Abuk Malaysian Food Desserts Malaysian Dessert Asian Desserts
Ianya sagu yang dicampur dengan kelapa dan di gaul bersama gula melaka dibungkus dengan daun pisang berbentuk kon dan dikukus hingga masakmemang sedap.
. 1 300 gram sagu biji 2 1 cawan gula melaka dipotong kecil atau gula merah 3 ½ biji kelapa parut bahagian lembut sahaja 4 Daun pisang dipotong segi empat sama. Lama sungguh niat dihati nak buat Kuih Abuk-Abuk ni. 2 cwn cwn tepung pulut.
Rasa kuih ini sungguh sedap gabungan lemak kacang hijau dan tekstur kuih yang liat dan berinti kelapa yang manis. Lama dah tak dapat makan terutama sejak nenda suami telah tiada. Hari yang sama jugak masa buat Nasi Hujan Panas Iftar Ramadhan ke 9 terlebih rajin sudah.
Bahan-bahan memang tak pakai banyak dan senang membuatnya. Bahagian A inti merah 2 cawan kelapa. Sudah lama juga teringin nak makan kuih tepung gomak ni tapi selalu bertangguh aje.
Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Buat Kuih Tepung Gomak Atau Abuk-abuk. Kuih Abuk-Abuk adalah kuih tradisional kampung orang dulu-dulu. Ambil sagu dan toskan airnya.
Masukkan sagu ke dalam mangkuk dan campurkan garam dan kelapa parut. 8 helai daun pisang dilayur untuk kelongsong Cara membuat. Resepi Kuih Buah Melaka Onde Onde Turun Temurun papar berkaitan pada 16102016 jumlah Tepung Pelita Malaysian Dessert Diy Food Recipes Savory Dessert Kuih abok-abok.
Cara buat kuih abok abok cara buat kuih tradisional abok abok kuih abok abok kuih abuk abuk. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang Kuih tepung gomak ini rasa sedap dan berbeza disebabkan ia bersalut dengan tepungserbuk kacang hijau Cara menyediakan Kuih Abuk-Abuk Sagu Biji 1 Gaulkan sagu dengan kelapa Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang Cara Mudah Dan Sedap Buat Kuih Abuk Abuk Legend Tak Perlu. In Kuih Muih Resepi.
Ambil daun pisang dan gulung menjadi kon. Berasaskan tepung pulut dan berintikan kelapa gula merah. RESIPI KUIH ABOK-ABOK HOMEMADE.
Kuih Abuk-abuk kuih tradisional melayu yang jarang jumpa dijual sekarang ni. Mudah DiMasak Guna Loyang Aje KUIH ABUK-ABUK BAHAN-BAHAN. Anak bujang saya dua orang tu.
Bagi anda yang tercari-carinya boleh buat sendiri dengan mengikuti resepi ini. Kuih ni Mak Mertua Saya yang buat. KUIH ABUK-ABUK Cara Lama.
Sedapnya kuih abuk-abuk ni alahaii. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga 1 300 gram sagu biji 2 1 cawan gula melaka dipotong kecil atau gula merah 3 ½ biji kelapa parut bahgian lembut sahaja 4 Daun pisang dipotong segi empat sama 5 Garam secukup rasa 6 Lidi kerat kecil untuk sematan 7 2 helai daun pandan masuk dalam air kukusan Cara Membuat Resepi Kuih Abuk. Masukkan campuran sago tadi di bawah sekali 7.
Bahan bahan. Cara buat kuih tepung gomak. Buat kuih abuk abuk ni dah lama baru nak masuk dalam blog.
Cara Mudah Buat Kuih Tradisional Tepung Gomak Atau Abuk-abuk. Dalam bekas lain campurkan gula merah dengan gula putih. 4 Cawan Sagu 2 Cawan kelapa Parut 2 Cawan Gula Perang Sedikit Garam.
Atur kuih ke dalam kukusan dan kukus selama 30 minit. Buat kelongsong seperti dalam gambar di atas. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
Saja mintak resepi kat diakata nak buh dalam blogTapi resepi ni tak ikut sukatan sangatsukatan sendiri jajom kita tengaok cara buat kuih abuk abuk ni. 2 cawan kelapa parut putih. Semat kelongsong dengan lidi tajam seperti dalam gambar.
Letakkan 1 camca sedang sagu ke dalam kelongsong. It is a traditional malay kuih made from sago pearl gula melaka palm sugar and grated young coconut. 1 Bilaskan sagu dengan air bersih dan toskan.
Sajer merajinkan diri nak buat sebab ada daun pisang kat rumah Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Biji Sedap Dan Lembut Dan Buat kuih abuk abuk ni dah lama baru nak masuk dalam blog. 3 cawan sagu rendam dengan pewarna hijau atau air kisaran daun pandan selama 15 minit. Not my faberet tapi makan la sikit2.
Saya pun tak pandai sangat nak buat. Ia adalah salah satu jenis kuih yang menggunakan tepung kacang hijau. So simpan sini dulu resepi kat dalam blog mana tahu esok lusa dapat keberanian nak buat.
Masukkan pula campuran gula dan tutup semula dengan sago. Langkah Buat Kuih Abuk-Abuk 3 Bahan. Dulu selalu nampak orang jual mak pun selalu gak buat nitapi sekarang jarang sungguh.
Nampak cantikkan kiuh ninama dia Kuih Abuk Abuk. SELAMAT MENCUBA KUIH MELAYU DILUPA JANGANDIBUANG JANGAN. Kuih Abuk-abuk Untuk Inti.
Jom Malaykitchen kongsikan cara buat kuih tepung gomak atau abuk-abuk ini. 2 min read. Tambahkan pewarna jika suka.
Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Bahan yang digunakan sangatlah mudah dan memerlukan modal yang sedikit dan ditambahkan dengan sedikit kerajinan pasti. SYANI 17 Mei 2018 1243 PTG.
Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh. Kuih abuk-abuk antara kuih tradisional melayu lama dan legend yang semakin pupus jika tiada lagi peminat dan pencinta resipi kuih-kuih lama. Kuih abuk abuk sagu steamed sago cake kuih abok abok or abuk abuk sago kuih sagu is originated in malaysia.
Yang warisnya nak buat semua dah malas. Guna 2 Bahan Je Rupanya Nak Buat Kuih Legend Ni. 1 cawan sagu biji cuci rendam 15 minit dan toskan.
Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Cara nak membuatnya mudah sahaja jom kita cuba. Cara Mudah Dan Sedap Buat Kuih Abuk-Abuk Legend Tak Perlu Modal Banyak.
Sajer merajinkan diri nak buat sebab ada daun pisang kat rumah. Salah satu kuih peberet aku dari kecik2 lagidari dulukinidan selamanya memang menjadi pujaankukuih ni. MYkomunitikreatifResepi kuih Abuk-abukPn.
Oleh kerana hendak juga makan maka terpaksalah merajinkan. Kemudian gaulkan bersama kelapa parut sedikit gula dan garam. Makan panas atau sejukdua2 sedap.
Kuih abuk-abuk merupakan kuih tradisional yang kian dilupakan. Kukus selama 20-30 minit.
Wedding Favors Package Food Packaging Design Food Presentation Food Garnish
Pin Oleh Nirmala Di How To Wrap A Bak Chang Pengemasan Makanan Ide Makanan Makanan
Pin By May Lovely On Koleksi Resepi Mas Cotek Seni Daun Hiasan Makanan Pisang
Comments
Post a Comment